Időszaki kiállítás

„110 éves a Rendőrmúzeum”

A Készenléti Rendőrség fenntartásában működő Rendőrmúzeum 2018. évben ünnepelte alapításának 110. évfordulóját, amelynek alkalmából történeti áttekintést adó időszaki kiállítás nyílt a Rendőrmúzeum épületében. A tárlat szöveges tablókon, újságcikkeken, fotókon és a fotókhoz illő tárgyakon keresztül mutatja be az intézmény több mint 100 éves múltját és tevékenységét.

A látogatók a kiállítást végigjárva olyan, a Rendőrmúzeum gyűjteményének részét képező kiemelkedő jelentőségű műtárgyakat is megtekinthetnek mint az 1908-as évből fennmaradt emlékalbum (Boda Dezső egykori budapesti főkapitány emlékalbuma), vagy Futó Imre detektív felügyelő egykori jegyzetfüzete, amelyben a hírhedt Léderer-ügyről (másnéven Kodelka-gyilkosság) készített feljegyzések és rajzok is szerepelnek. A múzeum jogelőd intézményei részéről fennmaradt eredeti iratok (korabeli gyarapodási napló, múzeum fejlesztésének terve) szintén a kiállítás részét képezik.

A kiállítás egy része emléket állít a múzeum megalapításában és működtetésében aktív szerepet vállaló Dr. Kelety Géza r. főkapitány-helyettes életének és munkásságának. Érdekesség, hogy Dr. Kelety Géza 212 db tételből álló hagyatékát (eredeti dokumentumok, fotók, személyes tárgyak) örökösei 2018. évben ajándékozták a Rendőrmúzeum részére.

A „110 éves a Rendőrmúzeum” című időszaki kiállítás 2019. február 23-ig ingyenesen látogatható.