Kriminalisztikai kiállítás

A Rendőrmúzeum kriminalisztikai kiállításában a bűnügyi technikusok, nyomozók, szakértők tevékenységének bemutatása mellett különböző hírhedt bűnügyek láthatóak az 1950-es évektől, melyeket a bűnügyek leírásaival, fotóival, makettekkel, bűnjelek segítségével mutatunk be. A Rendőrmúzeumban láthatóak többek között az alábbi bűnügyek:

- Fekete Angyal bűnügy (2000-2001)
- Kiss Béla által elkövetett bűnügy – az első magyar sorozatgyilkos (1914)
- Jugoszláv sorozatgyilkos (1993-1994)
- Whiskys bűnügy (1993-1996)
- Nikotinos gyilkosság (1957)
- Martfűi sorozatgyilkosság – negyedrendbeli emberölés (1957-1967)
- Miskolci Bonny és Clyde bűnügy (1998-2000)

A kriminalisztikai kiállításban található egy 1764-ben készült bűnügyi festmény is, mely a múzeum legrégebbi tárgya.

Múzeumunk egyik legkeresettebb jelensége „Kántor” – híres németjuhász fajtájú nyomkövető-kutya – melynek preparátuma szintén a kriminalisztikai kiállítás részét képezi. Kántor (1951-1964) tetteit rengeteg újságcikk után sikeres regény, majd TV filmsorozat örökítette meg. A híres nyomkövető-kutya életéről szóló film Tuskó nevű fajtársa főszereplésével készült el.

A kriminalisztikai kiállításban többek között olyan bűnügyek kerülnek / kerültek bemutatásra, melyeket vagy az ügy jellege tesz érdekessé, vagy olyan fokú az érdeklődés az adott bűnügy iránt, amely az ügy bemutatását megkívánja. A kriminalisztikai kiállításban különböző típusú bűncselekmények szerepelnek – élet- és vagyonellenes bűncselekmények, közlekedési bűncselekmények, gazdasági bűncselekmények (lopás, hamisítás stb.), nemi erkölcs elleni bűncselekmények stb. –, így biztosítva a látogatók számára a tárlat sokszínűségét.